Telefoon 0181 627 027 Mijn dossier Ouwerkerk Online

Nieuws

Zo kies je de beste rechtsvorm voor je bedrijf

Een onderneming starten is altijd een bijzonder moment. Daarbij heb je de keuze uit verschillende bedrijfsvormen. Welke vorm het beste bij jouw onderneming past, hangt van meerdere factoren af. We noemen er een aantal voor je.

Alleen ondernemen

Veel ondernemers werken als zzp’er of freelancer. Zij zijn als het ware ‘zelf’ hun bedrijf. De keuze voor een eenmanszaak ligt dan voor de hand. Het oprichten ervan is eenvoudig: je hoeft je onderneming alleen maar in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Een bv oprichten kan ook. Hiervoor is een notariële akte verplicht. Het voordeel is dat je met een bv niet persoonlijk aansprakelijk bent voor eventuele schulden. Bij een eenmanszaak ben je dat wel. Ook belastingtechnisch zijn er verschillen. Bij een bv betaal je vennootschapsbelasting plus inkomstenbelasting over het salaris van de directie (ofwel jouw salaris) en het uitgekeerde dividend. Bij de eenmanszaak betaal je inkomstenbelasting. Door de MKB-winstvrijstelling, de ondernemersaftrek en de startersaftrek heb je met een eenmanszaak vooral in de eerste jaren van je onderneming vaak meer fiscaal voordeel dan met een bv.

Samen ondernemen

Ga je samen met anderen ondernemen, dan krijgt dat vaak gestalte in een maatschap of een v.o.f. (vennootschap onder firma). Jullie brengen dan allemaal geld, goederen, arbeid en/of goodwill in jullie zaak en jullie verdelen het voordeel dat hieruit ontstaat. Werken jullie onder dezelfde naam, maar hebben jullie in feite allemaal je eigen praktijk, bijvoorbeeld als fysiotherapeut of advocaat? Dan is een maatschap een goede optie. Binnen een maatschap ben je namelijk niet aansprakelijk voor de schulden die een andere maat aangaat. Bij een v.o.f. is dat anders. Hier ben je als vennoot aansprakelijk voor alle schulden, ook voor de schulden die een van je vennoten is aangegaan. De v.o.f. wordt vaak als bedrijfsvorm gekozen door ondernemers die onder dezelfde naam samenwerken aan één product of dienst. Voor zowel de maatschap als de v.o.f. geldt dat we je aanraden om goede afspraken met elkaar te maken. Denk daarbij aan afspraken over wie wat inbrengt, over de verdeling van de winst wat je doet bij ziekte en arbeidsongeschiktheid en de voorwaarden voor uittreding en toetreding. Dit kun je bij de notaris regelen, maar het hoeft niet. Qua belastingbetaling is er geen verschil tussen de maatschap en de v.o.f. Je betaalt inkomstenbelasting en je kunt gebruik maken van de MKB-winstvrijstelling, de ondernemersaftrek en de startersaftrek.

Wanneer naar de notaris?

Wij weten weet precies wat de voor- en nadelen zijn van elke bedrijfsvorm. Naast de bv, de eenmanszaak, de v.o.f. en de maatschap zijn er nog meer bedrijfsvormen, zoals de nv, de cv, de coöperatie of een vereniging. Een handig overzicht hiervan vind je hier. We helpen je graag om de juiste en financieel meest gunstige bedrijfsvorm te kiezen. Daarbij kijken we niet alleen naar je onderneming, maar ook naar je privébelangen. Voor sommige bedrijfsvormen is oprichting via de notaris verplicht. Ga je een overeenkomst opstellen met de mede-ondernemers, dan leggen we je uit hoe je dat het beste kunt doen. Dat helpt om de kans op onaangename situaties te verkleinen. Kom dus vooral eens langs met je bedrijfsplannen. Wij denken vanuit onze expertise graag met je mee over een succesvolle start van je onderneming.

Wilt u een offerte? Deze maken we graag voor u in orde!

Vraag offerte aan

Blijf op de hoogte

Als eerste horen over interessante events en nieuwtjes? Schrijf u in, dan houden we u per e-mail op de hoogte.

  Contact

  Bezoekadres
  Boyleweg 8
  3208 KA Spijkenisse

  T 0181 627 027
  F 0181 627 044
  E info@ouwerkerknotariaat.nl

  Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag
  08.45 – 17.00 uur

  Buiten onze openingstijden is het ook mogelijk om een afspraak te maken. Neem contact op en we bespreken uw wensen.