Telefoon 0181 627 027 Mijn dossier Ouwerkerk Online

Nieuws

Een huis kopen met je nieuwe partner? Zorg dat je niet teveel belasting betaalt

Als je met een nieuwe partner een huis gaat kopen, dan wil je optimaal gebruik (blijven) maken van de hypotheekrenteaftrek. In de praktijk is dat niet altijd even gemakkelijk. Let bij het kopen van jullie huis daarom op de volgende zaken.

Zo zijn de regels

Stel dat de verkoop van je vorige woning je een boekwinst heeft opgeleverd, dan ben je verplicht om deze overwaarde te gebruiken voor de aankoop van jullie gezamenlijke nieuwe huis. Hierdoor hoeven jullie samen minder te lenen bij de bank. Maar dat betekent helaas ook een lagere hypotheekrenteaftrek. Dat zit zo. Jullie kopen een huis voor 5 ton. Jij brengt 1 ton aan overwaarde in en dat maakt dat jullie 4 ton gaan lenen: jij 1,5 ton en je partner 2,5 ton. De bank verdeelt dit bedrag echter evenredig over jullie, dus jullie lenen ieder 2 ton. Maar omdat jij die ton overwaarde hebt ingebracht, mag je niet over 2 ton, maar over 1,5 ton de rente aftrekken. Jouw partner heeft ook minder profijt van de hypotheekrenteaftrek. Hij of zij mag 2,5 ton lenen, maar de bank bedeelt hem of haar maar 2 ton toe. Een lager leenbedrag is ook minder hypotheekrenteaftrek. Hierdoor kunnen jullie allebei een aardig fiscaal voordeel mislopen. Nog lastiger wordt het als je een aflossingsvrije hypotheek had en deze meeneemt naar jullie nieuwe huis. Omdat dit een aflopende regeling is, mag jouw partner de rente over deze hypotheek niet aftrekken. En dat kan onvoordelig uitpakken.

Ga wat schuiven

De Belastingdienst geeft aan dat je met je partner afwijkende afspraken kunt maken over de onderlinge schuldverhouding. Door de schuld anders te verdelen kun je de hypotheekrenteaftrek optimaliseren. Je hier goed over laten informeren kan al gauw veel geld opleveren. Het is wel verstandig om de afspraken over schuldverdeling schriftelijk vast te leggen. Het voordeel dat dit oplevert kun je naderhand natuurlijk weer met elkaar verrekenen. Los van de hypotheek geldt overigens dat je als partners bij bepaalde inkomsten, aftrekposten en het vermogen de keuze hebt wie wélk deel daarvan aangeeft in de aangifte. In je digitale aangifte kun je in het scherm ‘verdelen’ verschillende verhoudingen uitproberen. Je ziet dan al snel in welk scenario je zo min mogelijk belasting betaalt.

Wilt u een offerte? Deze maken we graag voor u in orde!

Vraag offerte aan

Blijf op de hoogte

Als eerste horen over interessante events en nieuwtjes? Schrijf u in, dan houden we u per e-mail op de hoogte.

Contact

Bezoekadres
Raadhuislaan 45a
3201 EM Spijkenisse

Postadres
Postbus 803
3200 AT Spijkenisse

T 0181 627 027
F 0181 627 044
E info@ouwerkerknotariaat.nl

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
08.45 – 17.00 uur

Buiten onze openingstijden is het ook mogelijk om een afspraak te maken. Neem contact op en we bespreken uw wensen.